Repülő alkalmatosságok

Förgeteg, havas-eső, hófúvás, fagy; téli árvíz, közelgő karácsony. Mért is kéne az ünnepre idén nehézségekkel hangolódó egyszerű honpolgárnak –pláne, ha vidéken él- Budapest „Új Városközpont”-jával foglalkozni egy pillanatig is?! Ne fékezzen, barátom, ajándékvásárló útján! Menjen csak tovább! – menet közben is eltűnődhet négy elemi egyszerűségű érven, ami jobbik énjének figyelméért kopogtat.

1. Ez az "Új Városközpont" terv a semmiből esett be az év delelőjén. Egy újabb többfunkciós középület (pláza, szálloda), amely fölébe tornyosul a belváros jelenlegi épületeinek. Nem hatásvadászat a szó: a jelenlegi háztömbök fölé egy önálló többemeletes épülettömb „álmodódik” szálloda funkcióval. Az új mű köszönőviszonyban inkább a Titanic-kal van, nem a területen jelenleg meglévő házakkal.

2. A fejlesztés jogi útegyengetése meglehetősen aggályos. Budapest legnagyobb új épülete bevezetésének szponzora az V. kerület. Aki e témában nem egyeztetett sem szakmai, sem civil közösségekkel. Egy ilyen témában -a kívülállónak meglepő módon az a benyomása- a Fővárosi Önkormányzat számára nem oszt lapot a szabályozás.

3. Budapest a Világörökség része. A fejlesztési terv elképzelése kiváltotta az ICOMOS aggódó figyelmeztetését. Levelükben így fogalmaznak „Az ICOMOS, mint a Világörökségi Központ szakértő tanácsadó testülete a Kulturális Örökség területén, a tervezett Bécsi utcai építkezést rendkívül negatív beavatkozásnak tartja a Világörökségi Terület szempontjából. ” – azaz, ha ezt megvalósítja Budapest, tétünk lehet rá, hogy visszavonják a Világörökség része címet.

4. A beruházó, a szponzor és a média az üggyel kapcsolatban apátiaszerűen hallgat. Nincs egyetlen értékelhető érvük sem, hogy ez a fejlesztés miért is lenne előnyös a belváros, a köz számára! Az építész szakma tárgyszerű felvetéseinek megválaszolása elől rendre kitérnek. A fejlesztés előkészítése során az ellenzők már eddig több aggályos döntést, jogsértést tettek szóvá. A híréhes és oknyomozó média ingerküszöbét az eddigi eseménysor nem haladta meg.

Kedves Tamkó-versünk sorait idézhetném „ … tovább is van, mondjam még?!”, de inkább hagyom az olvasót, hogy magában ízlelje, mérlegelje ezeket a tényeket.

Szenteste előtt egy héttel, 17-én, most pénteken 16:00 órakor vetít az MTV 1-es csatorna egy tisztes filmdossziét: Unokáink is látni fogják … a belvárosi Zeppelint? címmel. Ez az első alkalom, hogy köztévé -mondhatni- témasúllyal arányos időpontban tájékoztatja az érdeklődő közönséget.

Ajánlom a műsort figyelmébe! Szánjon rá 23 percet! Megéri.

Előzmény/további információ itt