PC gyorsítás

Bizonyára a kisszámú nemtörődömök sorát gyarapítom, hogy Windows-os számítógépem lomhán kegyegett, pedig ez egy másfél éves, modern i5-ös masina, ami 8.1 alatt fut. A helyzet kb. mostanra vágta ki a biztosítékot: tarthatatlannak találtam, valamit tennem kellett és tettem is. Itt az eredmény, aki hasonló cipőben jár, talán számára is megoldást hozhat.

Fodrásznak rendes frizurája, szabónak szép ruhája nincs, az informatikusnak meg a gépe van kaotikus állapotok között.

Soha nem érdekeltek különösebben számítógépeim mélységei, így aztán nem is ismertem a Windows szerkezetét. A szoftverekkel és kiegészítőkkel -úgy éreztem- mindig csínján bánok, néhány éve már nem nagyon töltök le új szoftvereket hirtelen felindulásból. Azt mindig tudtam, hogy egy szoftver telepítése és megfelelő beállítása a művészet, az igényel igazán nagy tudást. Csakis a megfelelően előkészített szerszámokkal tud egy felhasználó harmonikusan együtt élni. Ilyen előzmények mellett volt érthetetlen, hogy saját, külön bejáratú modern gépem teljesítménye egyre több borúlátásra, semmint könnyű szórakozásra kínált lehetőséget az idők múlásával.

Konkrétan a programok elindítása idején megjelenő, szende homokóra mind dominánsabb társaságát éreztem végül elfogadhatatlannak. "Ez nem lehet igaz!" felkiáltással belevetettem magam az internet óceánjába, hogy PC teljesítményből leckét és ajánlásokat találjak. Ha nem is azonnalra, de még viselhető böngészés után leltem egy ingyen szoftvert, amely a kiváló szolgáltatás és elegendő biztonság duettjét nyújtja az érdeklődőnek. Sajnos a progi csak angolul beszél, magyar felülete (még?) nincs. Ezzel együtt bátran merem ajánlani.

A program Boost névre hallgat (segédrakéta, gyorsító, l. itt). Figyeli, kijelzi a PC működési állapotát és ha gáz van, egyszerűen tud a tulaj takarítást kezdeni, hogy a lepunnyadt gép friss erőre kapjon. A líra mögöttes tartalma az, hogy a Windows-ban számtalan program és szolgáltatás fut, ami a napi munkamenetünkhöz teljesen felesleges. A Boost felismeri ezeket és takarékra teszi, ezzel felszabadítja a gép fölöslegesen lekötött teljesítményét. Ez a lényeg, emellett még végez egyebeket is, de ezekbe itt nem merülnék bele. A Boost semmit nem töröl, minden visszaállítható. A tulajdonos törölhet is a Boost használatával, ez az "Uninstall" gombbal végezhető - ezt javaslom kerülni!

A Boost pontosan azt az adminisztrátori tudást hozta számomra kézközelbe, amivel -szégyen ezt bevallani, de igaz!- nem rendelkeztem. Megmutatja és kezelhetővé teszi a sűrű dzsungelt.

A program ingyenes. Van büszke gyártója, aki el is mondja álláspontját, miért adja a programot ingyen. Körülnéztem, mit beszélnek a Boost-ról. Van referencia és csak jó véleményt leltem néhány perces nézelődés alatt. Nekem tetszik, kipróbáltam, működik; számomra meggyőző az összkép. Merem ajánlani.

Boost letöltő oldal (forrás): itt. (Nem bedőlni a kéretlen hirdetések nagy zöld nyomógombjainak felül és alul). Élvezhetőbb, fürge PC-ket 2015-től!
Boost letöltő oldalBoost letöltő oldal