Kékszalag éjszaka, Balaton: léc emelt szinten

A 43. Kékszalagon nem indultunk. Kapitányom, Zalai Gábor munkahelyi elfoglaltsága lehetetlenné tette, hogy a csütörtöki rajtra átszervezett versenyen elinduljunk. Így csak távolról követhettük a verseny alakulását.

Tegnap délután 3 körül felhívtam Dulin Jenőt mobiltelefonon. Gondoltam már Zamárdi előtt járhatnak. De az Ábránd még csak akkor vette a kenesei bólyát szinte teljes szélcsendben. Jenő mondta, hogy vihart mond az előrejelzés, de akkor ennek még nyoma sem volt.

***
Telkibe késő este, 11 órakor érkezett meg a front déli irányból. Fokozatosan erősödött fel a szél, de szélsőséges idő nem lett. Némi háttérvillámlást lehetett látni, szemerkélő eső jött és légnyomás esés is csak nagyon kevés volt. Ezek láttán arra gondoltam, a flotta szépen hajózik és friss szélben halad a pályán.

***
Ugyanekkor a Szigligeti-öbölben hidegfronttal érkező vihar szórta szét a versenyt. A rádióhírek alapján a nyájas hallgató azt hihette, hogy lidérces vihar lehetett, amely sportolók százainak okozott gondot. Volt egy árboctörés, egy pár hajót kisodort a vihar a déli partra, az óvatosabbak horgonyra álltak és partközelben, nyílt vízen vészelték át a nehéz időt. A viharban rendőrségi és rendezőségi motorosok segítették a mentést. Emberéletben nem esett kár, a legkomolyabb sérülés is csak egy karhorzsolódás volt. A körülményeket mérlegelve e sorok írója azt hitte, az "űdő" csak azoknak okozhatott gondot, akik nem járatosak erős-szeles vitorlázásban. De az imént Zalai Gábor vitorlázótársunk arról tudósított, hogy Dulin Jenő barátunk hajója, az Ábránd is partra sodródott és vizet kapva elfeküdt a hullámzó sekély vizen.

***
Összességében ez az időjárás nem rendkívüli. A vitorlázók közt ismert, hogy a fő szélirányból, ÉNy-ról bejövő frontok felerősödnek a Szigligeti-öbölben. A Keszthelyi-hegység és a Balaton felvidék közötti sík Tapolcai-medence mint cső működik, felgyorsítja a széláramlást. A Badacsony, Szigliget és a Szent-György-hegy nehezítő tényezők, örvényesebbé, kiszámíthatatlanabbá teszik a szelet a Balatonon.

A nagy szél nem váratlanul tört a versenyre, mint a nyári kánikula okozta viharok teszik. Csendes szél után este megérkezett egy friss középszél (4-es) és az erősödött fel 11 óra tájt viharosra. Az első pár hajó ekkor már befutott, a hagyományos versenyhajótípusok vezetői a Tihany - Badacsony közötti vízterületen vitorláztak. A Bestia Badacsonynál mérte a legnagyobb szelet, 90 km/h-s nyomásban be kellett szedje a nagyvitorláját és egy ideig csak orrvitorlával rohant a sötétben.

Az Ábránd ez időtájt valahol Badacsony-Fonyód között hajózott a keszthelyi bója felé. Hogy elkerülje a keletnek vitorlázó konvojt, Jenő lejjebb húzódott a déli part felé. Ott egyre nagyobb hullámzásba került. A szél lefújta a hajó csúsztatható kabinfedelét, amit megpróbáltak kihalászni. Ilyen körülmények között (erős szél, csekély látótávolság a vizen, más hajók közelsége) ez már nem szokványos feladat. A vihar megérkeztével az Ábránd is lehúzta a nagyvitorlát. Közben kétszer megmerültek, elnehezült a hajó. A szoros szélirány és a hullámzás egyre lejjebb tolta őket a déli part felé. Partközelt észlelve megpróbáltak horgonyt vetni, de nem maradt rá elég idejük. Az Ábránd megfeneklett és egyre jobban eldőlve elsüllyedt a nem egész kétméteres vízben. A személyzet a háborgó hullámokkal tartva partra vergődött. Hogy ez 15 vagy 150 méternyi kínlódás volt, azt majd Jenőék elmondják, de a hajó elhagyása és csak ez a szakasz egy külön rémálom lehetett számukra! Megszorult sporttársainknak idegenek adtak szállást éjszakára, ismeretlenül is hála nekik ezért!

***
Erősen reméljük, hogy az Ábránd megússza ezt a kalandot nagyobb műszaki veszteség nélkül.

***
Az idei Kékszalagot a mellesleg gyengén rajtoló Lisa nyerte meg. Litkey Farkas kormányosnak ez a 10. Kékszalag győzelme.

(Damokos László /Bestia/ - Dániel Gábor /BHSE/ - Dulin Jenőné - Zalai Gábor /Jóhajó/)