Ébresztő! Zeppelin a főváros egén

Kedves Olvasóm!

Ha valaha már meglegyintett az érzés, hogy a modern építészet valamely "remeke" csak aggályokat vagy megválaszolatlan kérdéseket hagyott benned, akkor neked szól ez az írás.

Budapest ismét gazdagodás előtt áll. Valakik -"haladó" szakemberek!- viharos tempóban elhatározták, hogy segítenek a városon. Idén a Belvárost vették célba. Meggyőződésük, hogy Budapest belvárosa akkor lesz igazi, ha ő is kap egy plázát, de úgy a durranós fajtából! Alkalmas helynek az ötödik kerületi Bécsi utcát nézték ki. Vörösmarty tér, a Zserbó, a Brit Nagykövetség szomszédsága, OTP-ház - erről a vidékről van szó. Arról a Bécsi utcáról, amely a nemrég indult Budapest Szíve program egyik fő projektjében főszereplő; az a terület, amely a történelmi városmag elemeként az Unesco Világörökség részét képezi.

Zeppelin, a "bűvölő"; balra Kempinski, jobbra Brit Nagykövetség, feljebb a Zserbó, alig látszik Vörösmarty térZeppelin, a "bűvölő"; balra Kempinski, jobbra Brit Nagykövetség, feljebb a Zserbó, alig látszik Vörösmarty térA tervezett pláza két háztömb helyet igényel, és fölémagasodik a városrésznek. Egyik fő célja ugyanis, hogy legyen egy fedett tetőkertje, ahonnan a nézelődők zavartalanul szemlélhetik majd Pest-Budát. A terv nem csak álom, a jóakarók (beruházók) egy angol sztárépítész irodájában készíttették el a műszaki dokumentációt. Clark Ádám - Lánchíd, nyomában Foster Norman - Zeppelin; szabadon így hümmöghetünk majd a tetőkertben ...

Nem szaporítom a történetet, sokan sokat írtak már erről (kivéve Belváros V. kerület Önkormányzatát), csak a pillanatnyi helyzetet rögzítem. A kora tavaszon settenkedve beindult terv nyár óta szélesedő szakmai viták és civil ellenzők célkeresztjébe került. Most, november elején a terv elvi engedélyt kapott. Elvileg bármikor, gyakorlatban januárban várható, hogy elkezdik bontani a Bécsi utca északi felén álló háza(ka)t! Ez a kockázat, ez a tét.

---------
November 7-én, vasárnap délután ismét tüntetés volt a Kristóf téren a Bécsi utca jelenlegi állapotának megőrzéséért. Azért ott, mert ez az egyik sarok, ahol a tervezett beruházás kapna helyet. A „projekt” leradírozná a Bécsi utca házait észak felé, beleértve a Kempinski Szállóval szemben lévő teljes sort egész a Brit Nagykövetségig …

A lopakodó diadalmenetet megfejeli, hogy az Önkormányzat jogsértésekkel spékelte az eddigi engedélyezési folyamatot. Az ellenzők erősödő hangja és megalapozott érvei leperegnek róla. A terv valóra váltásával a Világörökségi címet nagy valószínűséggel visszavonják, de nem ez lesz a legnagyobb gondunk ... A kérdés egyszerűen annyi, milyen józan érv szólhat amellett, hogy egy Titanic méretű mega parkoló-pláza-szálloda, amely az egész főváros egyik leghatalmasabb építménye lenne, kerüljön ide? Honfitársaim, Pesten, Budán és széles e hazában, melyikünk akarja ezt, melyikünknek lesz jó, tessenek megválaszolni ?!

A polgári ellenzők szervezéséért köszönet illeti a Váralja Szövetség fiataljait, akik elsők között emelték fel szavukat, és tesznek következetes ellenlépéseket. Az internetes tiltakozóívre öt hét alatt több, mint 12000 csatlakozó tette fel nevét, nagyon sokan külországokból, más kontinensekről is! A tegnapi tüntetésen dupla annyian voltunk, mint egy hónappal ezelőtt. Most Melocco Miklós szobrászművész jött el és mondta el a városvezetés irányát mélyen elítélő véleményét. Azt mondják, ott volt a HírTV és az M1 is. A tüntetésről friss írás található itt a szervezőktől; kérem, tájékozódjon ki-ki maga!

Csak a tanú bizonyságát hozom informatikusként, egyszerű polgárként, családapaként: aki egyetért azzal, hogy a Bécsi utca telkeire nem akar újabb

  • szupermodern bevásárlóközpontot,
  • még egy szállodát és
  • hatalmas autóparkolót
  • mindezt egyetlen kolosszusban, amely „vállonveregeti” a Bazilikát
  • öt régi ház elvesztése árán!

nos, az helyesen teszi, ha mostantól legalábbis követi a fejleményeket!

Kifejezném vágyam: meg ne érjük, hogy a jövő év elején olyan gyors és drámai módon visszafordíthatatlan változásokat érjünk meg, mint 98 március elején,amikor az innen kartávolságra lévő Erzsébet téri buszmegállóban napok alatt felforgattak mindent és tán három hét alatt megásták a Nemzeti Színház alapjának szánt gödröt - három emelet mélységben! Ott volt munkahelyem a közelben, naponta kétszer láttam a kíméletlen fejleményeket. Krónikásként idézem a leckét! Zavarba ejtő, hogy ez a Zeppelin terv is emlékeztet az idén tavasszal napirenden volt Pátyi Golf ugyancsak törvénytelen és botrányos tervezetére!

Kedves Olvasó! Barátaim, családtagjaim! Aki egyetért ezekkel a gondolatokkal, mindarra szükség lesz a következő hetekben! Nekünk, a civil erőknek láthatóvá tenni magukat! Nem interneten, nem email-en, hanem –amikor lesz- a következő megmozdulásokon, élő valónkban!

Atyámfiai, zabba mennek a lovak! Ébresztő! Az üggyel való elvi egyetértésnél, a távoli szimpátiánál többre van-lesz szükség! Olvassatok a fenti linkeken, más forrásokon tovább! Csatlakozzatok, figyeljetek, jöjjetek!

Füzi Péter
e honlap tulajdonosa

A témához:
2010. dec. 5. éjfél: Unokáink is látni fogják - A belvárosi Zeppelin (MTV1, Osskó Judit filmje)