Balaton - hajóterv - díj

Reggeli autózás közben ért el a minap egy hír. Egy fiatal magyar tervező díjat nyert egy balatoni utasszállító hajó tervével valami jeles nemzetközi fórumon. A hír első mondatától kezdve egyre jobban füleltünk a számunkra különösen érdekfeszítő történetre. Íme a részletek ...

Nos, a tervezők ketten vannak: Policsányi István és Köves Gergely, az ötlet pedig egy kifejezetten a Balatonra tervezett, a balatoni hajózási tradíciókat figyelembe vevő, ugyanakkor a kor követelményeihez igazított modern jármű volt. Erre az álomra született ez a terv.

terv

Szeretjük a Balatonon a Helkát és a Kelént, a Csobáncot, kellemes emlékeink vannak a vizibuszokkal, elnézzük a kissé ormótlan katamaránok vasaló menetét. De a szemlélődő itt rögtön megérzi, hogy ez a hajó mindezektől különböző, valami más. Nem is kicsit. Mégis balatoni! Látjuk áramvonalasságát, ránézésre érezzük fordulékonyságát és szinte biztosak vagyunk, hogy erős oldalszél vagy hullámzás sem hozza zavarba. Siklása halk lehet, nem húz nagy hullámokat maga után. Ha vizek szerelmeseként csak ennyit láttunk-hallottunk, már itt meg is állhatunk és hálával adózhatunk a tervezői leleménynek és kitartásnak.


De a rádióriport ennél többről is szól. A hajóterv díjat nyert. Egy nagy, nemzetközi versenyen, a Red Dot-on, amely óvatosan fogalmazva is hatalmas megmérettetés. Pályázatnak, tervezőnek egyaránt. Aki többre kíváncsi, bámészkodjon kicsit el a Red Dot honlapján! Nem fog csalódni. Az ott szerzett élmények után érthetjük meg igazán, mit is jelent a "Legjobbak Legjobbja" ("Best of the Best") címet elérni. Amit a Policsányi-hajóterv megkapott.

Várjuk az új hajókat a Balatonon és örülni fogunk, amikor megjelennek végre forgalomban.

-------
Köszönjük, István-Gergely a szép tervet! Gratulálunk a díjhoz!
Köszönjük, hogy így ismertettétek meg velünk a Red Dot-tot!
Még sok-sok hasonló sikert kívánunk!

További részletek:

  • Red Dot honlap itt
  • a nyertes díj oldala a Red Dot-on: itt
  • egy szép cikk videoklippel itt