Ásatás Csobánc várában

a feltárás táborhelyea feltárás táborhelyeTegnapelőtt, pénteken eredményesen befejeződött a Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium szervezett ásatása Csobánc várában. Az ásatás két helyiség feltárására vállalkozott. Egy hétig tartott a munka. Naponta 25-30 fő, 5-75 év közötti civilek, a legkülönbözőbb foglalkozásúak vettek részt benne. Az egész országból, sőt még Szlovákiából is jöttünk. Faragott kövek, állatcsontok, égetett- és mázas cserepek kerültek elő a földből. Becslés szerint úgy 250 éve fedte őket a föld. Az ásatást hivatásos régész, Rainer Pál vezette.

A feltárás az 1953-as munkálatok óta az első nagyléptékű művelet volt a várban. Köszönet a hagyományőrzőknek a tábor megszervezésért és a vendéglátásért! Bízunk benne, hogy hasonlók fogják követni legalább éves gyakorisággal!

Az ásatás munkálatait néhány kép örökíti meg a itt.

----------
Július 15-én, pénteken pedig az egész hétvégét átfogó rendezvény veszi kezdetét Gyulakeszin. Ez szintén a vár helyreállítását kívánja segíteni. A rendezvényről itt találhatók további részletek. Ajánljuk minden kedves érdeklődő figyelmébe!
Csobánc rendbetétele ma egy igazán támogatásra méltó vállalkozás!