AC VS1: három sikeres futam

AC VS1: az 1. futamot lelőttékAC VS1: az 1. futamot lelőttékMa délután, hazai órák szerint 15:00 órakor megkezdődött az Amerika Kupa Világ Sorozat első regattája a Dél-Portugáliai Cascais-ban. Az első futamot szél kihagyás miatt lelőtték, de ez csak apró kezdeti nehezítésnek bizonyult. Nem sokkal később, újraindítás után három sikeres futamot tartottak. Az új hajóosztály és a megújult világverseny bemutatkozása kiválóan indult.

Ködös időben, alig fújkál szellőben elindított és lebonyolított a rendezőség három egymást követő futamot. Talán jó is, hogy az AC45 katamaránok versenyen bemutatkozása ilyen visszafogott volt. Csak néhányszor emelték fel szél felőli tappancsaikat a vízről, de ebben a kicsi szélben is úgy mentek, mint az egytörzsűek már csak ritkán vagy soha!

A mai három futam flottaverseny volt. A kilenc résztvevő rajtlövésre egyszerre indult. A pálya elég kicsi és sajátos. Egy másfél kilométeres koronggal lefedhető, "L" alakot mintáz. A rajt után egy félszeles szakaszon kezdtek, a következő szakasz egy erre merőleges hátszél-cirkálj vissza kör volt, amit kétszer kellett megtenni. Egy futamot egy gyenge órán belül lefutott a flotta, az első és az utolsó hajó befutása között legfeljebb 5 perc különbség volt.

A hajók -ez látszik- elképesztő érzékenyek. Rajt után szinte látni lehet, hogy gyorsulnak fel menetsebességre. Mind a hibák, mind a jó manőverek azonnal meglátszanak a hajó menetén: pillanatok alatt lehet 10 métereket nyerni és veszíteni. Emiatt a gyakorlottság, az összeszokottság (öt főből áll a legénység) és a hajón belüli irányítás és együttműködés meghatározó.

A kicsi versenypályán -ami precízen ki van tűzve és tilos elhagyni! (elektronika méri)- nagy az összezártság. A kormányosokra ez villámgyors döntések meghozatalát rója. Erősebb szélben -amit egyelőre csak elképzelni tudunk- ez a nyomás még fokozottabban jelentkezik. Egyszerre kell kiválóan bánni a technikával (bármely mellényúlásnak könnyen lehet borulás vagy ütközés a következménye) és eredményes hajózóutat tervezni és találni. Mint lelkes néző, remélem, lesz részünk ilyen versenynapban is!

Három futam után íme az eredmény:
ACVS1 - első napi eredményACVS1 - első napi eredmény Az élen négyen tömörülnek: Dean Barker (Emirates Team New Zealand), Terry Hutchinson (Artemis), James Spithill (ORACLE SPTH), Russell Coutts (ORACLE COUT).

Spithill-t az első futamból kizárták. Rajtnál vétséget követett el és nem korrigált, ahogy a szabályok előírják. Hogy pontosan mi is történt, annak tisztába tevése még várat magára. A történtek ellenére a következő két futamot megnyerte és ezzel a negyedik helyen áll. Nem meglepő, hogy az élen Dean Barker áll futamgyőzelem nélkül. Ő minden futamban élen volt. Terry Hutchinson volt a másik, aki egy futamot nyert: ezzel már a második helyre került. Russell Coutts, aki nagy reményekkel indul, 3,4,5 helyezéseivel úgy tűnik, még keresi átütő formáját! Aztán ott van Loick Peyron, a Vendée Globe öregje, többszörös földkerülő szólóvitorlázó. ő az első megtartott futamban 2. lett, a másik kettőben kissé lemaradt.

---------------
Elkezdődött hát a verseny. Hála az internetes közvetítésnek, nagyon érdekes! Ahogy Russell Coutts mondja: "... most az elején még semmi sem biztos! A hátralévő napok alatt sok-sok változás teheti még izgalmasabbá a regattát!" Érdemes követni!

A kezdőnap részletes videófelvétele:
http://www.youtube.com/americascup#p/u/0/Ofg1suiMSOI