4.nap 0500

Talán a legfontosabb fejlemény, hogy Yannic és Kito, árboctörött hajóikkal (Aquarelle és Groupe Bel) megérkeztek Sables d'Olonne-ba. Éjjel háromnegyed-háromkor ünneplő tömeg részesítette őket meleg fogadtatásban. Sajnos ők már nem reménykedhetnek a verseny folytatásában, olyan súlyosan sérültek.
Nem sokkal ezután viszont Bernard Stamm, aki ütközött egy teherhajóval, végre elkészült a javítással és újra versenybe szállt. Tehát vele már három a visszatért hajók száma.

Finiszter és Madeira közöttFiniszter és Madeira között Ahogy a napfelkelte találta a hajókat.

A versenyző flotta elhagyja lassan a La Coruna-ban kiállt DCNS-t. A sorzáró hajó most Stamm (SUI) Cheminée Poujoulat-ja még a honi kikötőtől távolodva, Michel Desjoyeaux Foncia-ja (javítás után újraindult) Finiszter közelében, és Norbert Sedlacek (AUT) a Kapsch-sal. Az első, javításból visszatérő hajó Domenique (SUI) Temenos-a (bordó nyomvonal) lassan beéri az élmezőnyt (!). A brit lányok átkaroló hadműveletet indítanak a francia élcsapat ellen :), Sam a Rox-val (rózsaszín) jobbon megy DNY, Dee Aviva-ja (lila) balon halad D-nek. A Roxy nyomvonalán látszik egy kicsi törés. Sam is elindult D-nek, de valamiért meggondolhatta magát és visszaváltott. Ezen a versenyen kétes, hogy egy ilyen rövid szakasznak van-e értelme, mivel a csapásváltás egy ekkora hajóval (a tőkesúly újraállítása miatt) azért nem csupán egy mozdulat. De a kapitánylány biztos tisztában volt ezzel, tökéletesen tudta, mit miért tesz.

Az élmezőnyben a három fehér hajó a 2004-es dobogósok. Jobbszélen (menetirány szerint) Vincent Riou PRB-je (a nagyított hajó). A másik kettő pedig Jean le Cam, és Mike Golding (GBR) az Ecover-rel akit a rajtnál visszahívtak. Ennek a verseny végeredménye szempontjából az égvilágon semmi jelentősége, de szabály az szabály! Mi odafigyelünk a rendre! ;-)

Mint ahogy Brian Thompson GBR is a Pindaron büntetést kapott a zsüritől, mert teamtagjai a rajt előtti percekben hagyták el a versenyhajót: a befutónál négy plusz órát (!) számítanak a tényleges vitorlázóidejéhez.

Mivel a verseny 80-120 napot fog tartani ezek mosolyogtatóan jelképesek, de semmiképp nem lekezelendők! Ez egy ilyen nagy-nagy, komoly játék!