hivatalos bejelentés: az Aquarelle kiáll a versenyből

A csalódással teli üzenet, amelyet Yannick Bestaven küldött

Sziasztok,

A hajóm árboctörést szenvedett tegnap késő este.
Amikor megkaptuk a 90 fölötti széllel érkező heves frontot, három reffel és viharfokkal (ORC) vitorláztam. Azt gondoltam, hogy megúsztam és meglehetős jó helyen álltam valahol a középmezőnyben. Minden jól ment. A telepeim teljesen fel voltak töltve, hála a szélturbinának és a hidro-generátornak.

A szél ÉNy-ra fordult és lecsendesedett úgy 40 km/h alá. Képes voltam ráfordulni, és irányba venni a Finister fokot. A tenger még mindíg nagyon durva volt, és én kiengedtem egy reffet, miután kát hatalmas hullámon átvágott a hajó és teljesen elborította a víz. Aztán a hajó hirtelen belecsattant egy harmadik óriásba és az eredmény minden képzeletet felülmúlt: az árboc leugrott a fedélzeti talppontjáról, és három részre törve lezuhant. Szerencse, hogy rajtam volt a trapéz (biztosítő hám), amely megmentett - az árboc mögöttem zuhant le, anélkül, hogy akár hozzámért volna (26 méteres, többmázsás szerkezet!).

Az éj sötétjében az árbocmaradványt a hullámok lökdösték és a roncs minduntalan a hajót verte (a merevítő kötélzet a roncsot is a hajótesthez kötötte). Muszáj volt levágjam a rudazatot és a merevítőket. Semmit sem tudtam megmenteni. egy év munkáját nyelte el a tenger. Ez a legrosszabb, ami történhetett! Kimerültséget érzek, belehalok, úgy fáj a szívem, látván a földkerülő utazásunk ilyetén végét. Az Aquarel búcsúzik (nov 11. kedd)Az Aquarel búcsúzik (nov 11. kedd)

Jelenleg a zsüri vontat Les Sables d'Olonne felé.
Yannick
Aquarelle.com

------------------------------------------
Ez tényleg a képtelenség teteje. Átélni menetben egy elsöprő vihart, együtt maradni a flottával, és leálló szélben, viszonylag veszélytelen helyzetben döghullámzás áldozatául esni - erre nincs szó. Teljesen átélem Yannick lelkiállapotát. Éveket készült "a" versenyre - amelyben harminc órát volt küzdelemben.
Yannick, ugyanolyan király vagy, mint a többiek! Ott leszel négy év múlva a következőn!