98n 18h a Safran negyedikként ért be - és harmadik!

Marc a befutása utánMarc a befutása utánForrás VG Finished

Éjfél után 1 óra 21-kor (GMT) érkezett célba a Safran. Bár könnyű, 11 csomós szele volt végig, amely nem veszélyeztette sérült állapotában, mégis hatalmas izgalomban telt befutása. Nemcsak a tőkesúly nélküli, sérült hajóért érzett aggodalom, de a verseny a harmadik helyért is növelte a feszültséget. Marco és Sam mindketten kaptak időkedvezményt a Yann Eliés-nek nyújtott segítségért. A szoros küzdelem miatt szinte az utolsó pillanatig nyitva volt, hogy ki lesz végül dobogós. Nos, a Safran befutása az ő javára döntötte el a rangsort. Az időkedvezmény figyelembe vétele után, végülis másfél órával (!) a Roxy előtt végzett a versenyben.

És mintha nem is az éj közepe lenne, a mólón hatalmas tömeg és ováció várta, kinn a vizen pedig kiállni kényszerült versenyzőtársai: Roland Jourdain, Kito de Pavant, Jean Le Cam és Yann Eliés.

Minden gratulációt megérdemel Marc Guillemot! Ez élete első VG részvétele neki is, mint Samantha Davies-nek.

Ez a VG messze van az unalom szigetétől. Marc Guillemot dobogós, és alighanem valami ismételhetetlent hozott, amikor -csakúgy, mint Roland Jourdain- egy súlyosan sérült, szerkezethibás hajóval vitorláztak sokszáz kilométert. (Bligh kapitány, a Bounty csónakba tett kapitánya juthat eszünkbe, aki néhány emberével átvitorlázta a Csendes óceánt Dél-Amerikától Timorig, hogy életben maradjon.) Hallgassuk, mit mondott útjáról a befutás utáni első interjúban:

"Hihetetlen megindító pillanat ez, azokkal a nagy eseményekkel együtt, amelyeket ezen a versenyen éltem át, különösen azokkal az órákkal, amelyeket Yann Eliés-szel töltöttem. Egy ekkora, izgalmakkal és érzelmekkel teli utazás után az emlékek egymásra tornyosulnak az ember fejében. És mindehhez még dobogós vagyok! Nem tudom mit tehetnék hozzá mindehhez, csak annyit, hogy csodálatos, ritka nagy pillanat! És biztos, hogy valami módon így van ezzel Sam Davies is. Mi annyira közel hajóztunk egymáshoz végig. Ez motívált engem is, őt is küzdeni a célig, és az, amit tett engem bátorított, hogy mindent megtegyek tőkesúly nélkül is, hogy itt legyek a végén. Ma reggel óta az idő homokórája nekem a harmadik helyért pergett. És mindezt megfejelve, britekkel voltam körülvéve, és még így sem akartam engedni, hogy megverjenek! Valóban nagyon kemény vitorlázás van mögöttem ebben az utolsó napban. Azt gondolom, amit Bilou csinált tőkesúly nélkül, az hihetetlen, noha ezek a hajók tényleg nagyon stabilak. Soha nem képzeltem volna, hogy tőkesúly nélkül lehetséges befutni, és nem is szeretném újra kipróbálni. Nagyon várom már, hogy a Vendée Globe után újra a családommal és a barátaimmal lehessek. Hogy lesz-e folytatás? - most még nem tudom. A Vendée Globe nem olyasmi, amelyet csak simán eldöntöd, hogy legyen, aztán lesz!"