49n 17h - a magára hagyott Generali odaveszett a tengerbe

Forrás: VG The monohull Generali lost at sea

Miközben Yann Eliés egészsége kielégítően javult, hogy december 31-én lehetséges legyen számára a hazatérés, hajója, a Generali odaveszett a tengerbe.

Yann orvosi ellátásával párhuzamban a GENERALI elindított egy hadműveletet a hajó megmentésére. A Team Generali két tagja Fremantle-be érkezett, és hajót keresett, amely a magára hagyott Generali-hoz tudja kivinni őket. December 23-án a versenyvezetők észrevették, hogy a Generali pozíciójelzője már nem ad jelet és a Francia Tengerészeti Vészhelyzet Koordinációs Központ (CROSS Gris Nez) pedig tájékoztatta őket, hogy a COSPAS SARSAT vészjelző adását fogták. A GENERALI team-et azonnal értesítették.

az egyik utolsó kép a GENERALI-ról: Yann, a mentő team és a kapitánytárs Marcaz egyik utolsó kép a GENERALI-ról: Yann, a mentő team és a kapitánytárs MarcPhilippe Laot, a Yann Eliés team technikai vezetője és Jean-Baptiste Epron, a Generali team személyzet egyik tagja december 25-én, szerdán még képesek voltak egy halászhajóval tengerre szállni, de hamarosan nehéz időjárással találkoztak.

December 26-án, miközben úton voltak, a Generali parti team szólt nekik, hogy a vészjelző adása megszakadt. Emiatt a hajópozíció azonosítása lehetetlenné vált. Az iidőjárási körülmények rosszabbodtak (7-8m magas és keresztező hullámzás), ezért a mentést feladták.
-------------------------

A krónikás döbbent tisztelettel áll az igazság pillanatánál: szívében egyidőben mély bánat a veszteség miatt, és öröm a nagyszerű emberi teljesítmények, legelsősorban is Yann sajátja láttán, amelyek sorával ő itt maradhatott közöttünk ... Az eset bepillantást enged, mekkora vállalkozás is a Vendée Globe - minden résztvevőtől!